Achtergrond

Inzicht bij beenbelasting ontbreekt

Per jaar breken in Nederland zo’n 50.000 mensen hun been [LIS, 2009]. Uit onderzoek blijkt dat de revalidatie van patiënten met een beenbreuk niet altijd optimaal verloopt, zo’n 10 procent van de breuken heelt niet voldoende [Brighton, 1994; Childs, 2003; Joslin, 2008]. Voor botgenezing is dynamische mechanische belasting een belangrijke factor. Uit de literatuur komt naar voren dat er een relatie bestaat tussen dynamische mechanische belasting en de biologische factoren die bijdragen aan botgenezing [Childs, 2003; Giannoudis, 2007; Ulstrup, 2008; Morgan, 2008].

Het is voor revalidanten lastig in te schatten hoe ze hun been het beste kunnen belasten qua druk en aantal stappen en behandelaars geven verschillende voorschriften hiervoor. Maar welke hoeveelheid belasting bevordert of vertraagt juist de genezing? Op dit moment weten we niet wanneer er sprake is van over- of onderbelasting en wat het effect op de breuk is.

Door gebrek aan deze kennis zijn de adviezen voor het mobiliseren na een fractuur vaak onduidelijk. Enerzijds moet er rekening gehouden worden met het fractuurtype en de uitkomst van de operatieve of conservatieve behandeling. Anderzijds wordt het mobiliseren ingegeven door de behandelaar, die een inschatting maakt van het kunnen van de revalidant en die daarbij geleid wordt door achtergrond, ervaring en opleiding. Met andere woorden: Er is geen duidelijk ‘evidence-based’ beleid over het mobiliseren van fracturen. Wat we wel weten is dat genezing gestimuleerd wordt door te belasten. Langdurig onbelast laten van behandelde fracturen is daarom nadelig. Te meer omdat onbelaste mobilisatie kan leiden tot zogeheten inactiviteit-osteoporose. Dit betekent dat vroeg mobiliseren voordelig is voor de patiënt, hoewel de inschatting van de behandelaar of de onzekerheid van de revalidant dit soms in de weg kan staan. Revalidatieprogramma’s ondersteunt door SensiStep kunnen hier verandering in brengen.

 • LIS: Ormel W. Fracturen aan de onderste extremiteiten en de wervelkolom op de Spoedeisende Hulp-afdeling. Amsterdam: Stichting Consument en Veiligheid, 2009.
 • Brighton CT, Friedlaender G, Lane JM. Bone Formation and Repair. American Academy of Orthopaedic Surgeons; 1994.
 • Childs SG Stimulators of bone healing. Biologic and biomechanical. Orthop Nurs 2003; 22: 421-428.
 • Joslin CC, Eastaugh-Waring SJ, Hardy JR, Cunningham JL Weight bearing after tibial fracture as a guide to healing. Clin Biomech (Bristol , Avon ) 2008; 23: 329-333.
 • Giannoudis PV, Einhorn TA, Marsh D Fracture healing: the diamond concept. Injury 2007; 38 Suppl 4: S3-S6.
 • Ulstrup AK Biomechanical concepts of fracture healing in weight-bearing long bones. Acta Orthop Belg 2008; 74: 291-302.
 • Morgan EF, Gleason RE, Hayward LN, Leong PL, Palomares KT Mechanotransduction and fracture repair. J Bone Joint Surg Am 2008; 90 Suppl 1: 25-30.
 • Volg Ons

  Nieuwste Tweets

  Contact

  • Adres: Sarphatistraat 638, 1018 AV Amsterdam, Nederland

  • Tel: +31 (0) 20-7790344

  • E-mail: info@evalan.com